Gáspár Benjamin - Happy and a KKM-en

A kezdetektől részt vettünk ezen az akkor újdonsült sporteseményen, örülvén annak, hogy ez az egyszerű sport a mi kis városunkban is teret nyert, s egyre népszerűbb.
Első alkalommal csak kisebbik fiunk Barnabás indult váltóban. Sikerült eltévednie, s lefeleznie a pályát.
Azóta is sajnálom, hogy nem fényképeztem le az eredménylistát, mert nem hinném, hogy valaha sikerül túlszárnyalnia 10 km-en  futott 21 perces idejét.
3 évvel ezelőtt, 2014-ben 2 fiam párban futotta a félmaratont, ahol nagyfiam Benjámin a 9. km-nél összeesett, s elvesztette az eszméletét.
Szerencsére 2 testvére már beért a célba, mi pedig épp szemtanúi voltunk, ahogy szétesik a mozgása, s elesik.

Többen kiabáltak, akik a közelében futottak, hogy kapja el valaki, nehogy összetörje magát.
Folyamatosan zihált és görcsös volt. A futóversenyt biztosító mentő bevitte a keszthelyi sürgősségi osztályra, ahol már többen ücsörögtek infúziós állványt szorongatva. Végül némi tanakodás után Benit rohammentő vitte a nagykanizsai kórház intenzív osztályára.
A mentőben már intubálták, az intenzíven pedig azonnal megkapta a megfelelő kezeléseket.
Szülőként megélni, azt június 8-i pünkösd vasárnap éjszakát nem kívánom senkinek… Vajon milyen károsodást okozott a szervezetében az agyi öedema, amit a 10-es skálán 9,5-ös erősségű hőstroke  okozott.
Annak,hogy idejutott több oka is volt. Az egyik, hogy a futóverseny előtti héten még fűtöttünk, aznap pedig 3o fokos meleg köszöntötte a futókat a rajtnál. Abban az évben Lubics Szilvi is megtisztelte a versenyünket, s kiabált ő is a szurkolóknak, hogy neki sem könnyű. Pedig, ha valaki tudja, milyen kánikulában róni  a kilométereket, akkor ő az.
 A másik ok, hogy ugyan rendesen felkészült a versenyre, s az 5 perces kilométerekre, de a verseny előtti hetekben a vízen kívül semmivel nem pótolta az elvesztett ásványi anyagokat. Az intenzív osztály főorvosa szerint nagyon fontos  izotóniás italokkal pótolni a folyadékveszteséget.
A harmadik ok pedig, hogy nem megfelelő ruházatban volt. Sima fekete pólóban, baseball sapka a tarkóját takarva a fején. Fontos lett volna a speciális futóruha.
Mikor az intenzív osztályon felébredt, első kérdése az volt, hogy befutott-e a célba. Mondtuk,hogy nem, de a lényeg, hogy megúszta épségben. Pedig már csak az Erzsébet királyné utca volt vissza, ahol a húga Barbara is sírva futott.
Ez a súlyos eset pedig nemhogy eltántorította volna őt a sporttól, hanem megerősítette abban, hogy jobban odafigyelve a körülményekre tovább csinálja.
A következő évben, az öccsével együtt indult, aki félmaratont futott, hogy a második körben együtt futhasson be a bátyjával a célba. Aztán boldogan állt a rohammentő mellé, hogy ezúttal a saját futóművein ért célba.
Hát a Gáspár családnak ezért felejthetetlen a KKM.
Az idén a kisebbik fiú születésnapján lesz a verseny, ami ráadásul pünkösd vasárnapra esik, épp mint 22 évvel ezelőtt.  Beni  pedig  Angliából a KKM-re repül haza. Szóval muszáj lesz indulni. Pedig már a mi kis falunkban is van futóverseny, ami szinte a házunk elől indul.

KKM / Intersport Keszthelyi Kilométerek
félmaraton, maraton, váltók
Keszthely, 2018. május 19-20.